svētdiena, 2016. gada 28. februāris

Čāpstiņa un Pļāpiņa modernie piedzīvojumi - Palmas un kaktusi jeb oranžērijas ierīkošana

Nākamajā rītā rūķēnus pamodināja neierasts troksnis. Pagalmā valdīja neparasta rosība. No Drīnika kunga busiņa cits pēc cita tika izcelti dažādi podi ar dažnedažādām palmām un kaktusiem. Bariņš nolīgtu vīreļu rosījās ap tiem un stiepa uz jaunuzcelto oranžēriju.
Čāpstiņš izleca no gultas un iedunkāja brāli. Steidzīgi apģērbušies, rūķēni izgāja priekšnamiņā. No savas istabas priecīgi izskreja Vendija:
-          Tētis atveda Bertī palmas un kaktusus! Taču, lai varētu vērot to iestadīšanu, mums vispirms jāpaēd brokastis. Ejam lejā! Mūs gaida karsts kakao un kraukšķīgas vafeles ar zemeņu mērci.Tas ir mans lielākais kārums. Bertī to zin un vienmēr pasniedz pirmajā rītā.
-          Lai dzīvo brīvdienas un ceptas vafeles! – jautri notrallināja Čāpstiņš.
-          Taču vispirms un vannas istabu, - strikti noteica Vendija. – Zobiem brīvdienas no pastas neviens nav sarīkojis. Tāpēc veikli tos iztīrīt un nomazgāt seju!
Vendija parādīja zēniem, kur ir vannas istaba. Tā bija tik liela, ka vietas pietika visiem trim, un pēc brīža Čāpstiņš, Pļāpiņš un Vendija kā ziepju burbuļi ņēmās putainām mutēm. Pēcāk rūķēni devās uz ēdamistabu pirmajā stāvā. Tā bija paliela telpa ar senlaicīgu galdu uz koka kājām. Ap galdu bija savietoti koka krēsli ar samta apdari.Gerjons pasniedza tikko krāsnī ceptas vafeles, uz kurām Čāpstiņš uzlēja pamatīgu svaigu ogu mērces kārtu.
-          Kaut ko tik garšīgu sen neesmu ēdis!- viņš atzinās. Pļāpiņš atzinīgi māja ar galvu.
Notiesājuši lielo vafeļu šķīvi, draugi izsteidzās pagalmā. Saulīte spoži spīdēja zilajā debesu jumā. Bija īstais laiks iekārtot oranžēriju.
Bertī priecīgi apskāva Vendiju un abus zēnus: - Labrīt, mani mīļie! Kā gulējāt?
-          Labi om... Bertī! - attrauca Pļāpiņš.
-          Tavas vafeles bija izcili garšīgas! – turpināja Čāpstiņš.
-          Priecājos, ka jums garšoja! - omīte pasmaidīja.
-          Esmu jau agri augšā. Gribēju jums sagādāt pārsteigumu atbraucot, taču palmas atveda tikai šorīt. Tā kā man būs nepieciešama jūsu palīdzība. – Bertī pavēstīja.
-          Kas mums būs jādara? – apvaicājās Vendija.
-          Mēs sastādīsim palmas un kaktusus. Zēni varētu palīdzēt Salatī kungam un Bernāram, manam dēlam izrakt bedres. Tad liksim augus bedrēs un palīdzēsiet aizrušināt. Vendij, tu paņemsi dārza šļūteni un saliesi bedrēs ūdeni.
-          Labi, Bertī! Bet mēs vieni tiksim galā?
-          Par visu esmu parūpējusies... – iesāka omīte.
Tad atskanēja dobja motoru rūkoņa un pagalmā iebrauca vairākas dāmas gados un jaunākas ar motocikliem. Visām bija melni ādas džinsi un krekliņi ar Bertī fotogrāfiju. Galvā - kovboju cepures.
-          Hai, Bertī! – iesaucās viena no viņām. Pārējās piebalsoja.
-          Labrīt, labrīt! Jūs esat tieši laikā! – ar visām sarokojās omīte.
-          Tās ir manas draudzenes no Vēja māsu ordeņa. Palūdzu palīdzēt. Monija, Rogrija, Nensija, Ketrīna un Lodrija.
Čāpstiņam un Pļāpiņam aiz brīnumiem mute palika vaļā. Vendija iebukņīja šiem sānos:
-          Pierodiet, mana omīte nav tā parastākā omīte. Viņa ir superomīte! Un to zin viss miests tuvākā un tālākā apkārtnē. Nemaz nebrīnīšos, ja viņas vārdā nosauks drīz kādu ielu vai mēģinās iesaistīt politikā kā partijas vadītāju!
-          Tikai ne politikā! – attrauca omīte! - Tam jau palieku par vecu. Kas tad pieskatīs jūs un aprūpēs manus augus? – Dāmas piekrītoši pamāja un ieķiķinājās. – Pie tam, mums jau ir labs kūrorta vadītājs Priedītis. Mēļo, ka viņa uzvārds cēlies no pirmajām priedēm, kas sastaptas šajā apkārtnē pirms vairākiem gadsimtiem. Viņa senči bijuši Skandināvu vikingi, kas te izcēlušies krastā un kolonizējuši šo piekrasti. Ne velti šī piekraste ir iecienītākā vieta vasaras sezonā.
Čaklo darbarūķu komanda priecīgi devās uz Bertī oranžēriju, kur jau pods pie poda bija salikti dažādi kaaktusi un palmas. Omīte katram no tiem ierādīja vietu un racēji ķērās pie darba. Čāpstiņš ar Pļāpiņu palīdzēja kā nu prastdami. Arī viņiem Bertī bija iedalījusi lāpstas. Lai nu kas, bet darbarīki omītes speciāli izveidotajā šķūnītī netrūka. Pie tam, viss bija akurāts un kārtīgs – katram darbarīkam bija sava vieta. Ap pusdienlaiku bedres bija izraktas un Vendija kopā ar Bertī vējamāsu ordeņa dāmām cītīgi lēja tajās pamatīgu ūdens šalti.
Pati oranžērija bija no stikla ar ovālveida kupolu. Augšup uz otro stāvu veda apļveida kāpnes. Bedres bija izraktas pirmajā stāvā tajā pusē, kur skats uz dārzu. Tur speciāli izveidoti iežogojumi ar melnzemi. Pašā vidū bija vislielākā bedre. Tur Bertī bija iecerējusi iestādīt pašu lielāko kokospalmu.

-          Esam pamatīgi pastrādājuši. Laiks pusdienot. Pēcāk paliks tikai stādīšanas process.
-          Bertī, ievaicājās Pļāpiņš, - Kaut kas taču ir iecerēts arī otrajā stāvā?
-          Protams, manu zēn, - omīte noslēpumaini pasmaidīja un sapņaini vērās tālumā.
-          Esmu ieplānojusi tur izmitināt dažus četrspārnainus radījumus, kurus mums būs jādodas meklēt uz gravu.
-          Vendija kaut ko minēja par Tauriņu gravu.. – atcerējās Čāpstiņš. Mēs speciāli nopirkām tauriņu ķeramo tīklu.
-          Malači, zēni! – paslavēja omīte. - Pie tam, es gribu iestādīt kādu citu dienu arī puķes un izmitināt šeit kolibrī un papagaiļus. Ziemā šeit varētu turēt vistas.
-          Urā! – jūsmoja Vendija.
-          Bet pietiks sapņot! – realitātē rūķēnus atgrieza Bertī. – Steigsimies uz māju, citādi garšīgais dārzeņu sacepums ar gaļas bumbiņām mērcē atdzisīs! – Un visi, sajustdami izsalkumu, devās omītei līdzi.
Ieturējuši sātīgās pusdienas un pārrunājuši atlikušos darbus, jautrie dārznieki atgriezās oranžērijā. Salatī kungs, Vendijas tētis, Čāspstiņš, Pļāpiņš, Vendija, Bertī un viņas draudzenes pa visiem iecēla podus izraktajās bedrēs, aizrušināja ciet ar apkārt savelto zemi un cītīgi aplaistīja.
-          Tagad jāļauj augiem ieaugties. – skaidroja Bertī. Ar cītīgu laistīšanu un atbilstošu saules daudzumu pēc gada varētu būt krietni paaugusies.
-          Cik gadus īsti aug kokospalmas? – Pļāpiņš apvaicājās?
-          Kokospalmas mūžs ir ap 100 gadiem un katru gadu tā dod ap 450 kokosriekstiem.. – iesāka Salatī kungs.
-          Kolosāli! – līksmoja Čāpstiņš.
-          Taču tas nebūs tik ātri, vismaz 2 gadus būs jāgaida līdz parādīsies pirmie augļi. – piemetināja Bertī.
Viņa turpināja Salatī kunga iesākto stāstījumu: - Labi, ka pasūtīju jau ieaugušos augus, citādi būtu vēl ilgāk jāgaida. No kokosriekstiem izgatavo dzērienus, ievārījumu, vīnu, etiķi; no palmas  lapām – salātus, no eļļas – ziepes, degvielu lapmpām; no šķiedrām  – apģērbu, galdautus, virves un papīru; no kokosrieksta čaulas – traukus, no kokospalmas stumbra – mēbeles, bet no skaidām  – tinti…
-          Skat, ku interesanti! – līksmoja rūķēni!
-          Taizemes dienvidos kokosriekstu novākšanai izmanto speciāli tam  dresētus pērtiķus – makakus. Viens pērtiķis dienas laikā var savākt ap 1000 kokosriekstiem. – zināja stāstīt Vendijas tētis.
-          Tad jau no kokosriekstiem nekā... - nopūtās Vendija.
-          Es gan zinu, kā mēs tiksim pie kokosriekstiem! – paziņoja Pļāpiņš. – Vendij, ejam uz lielveikalu! Mamma mums ar Čāpstiņu iedeva līdz naudu nopietniem pirkumiem. Šis būs mūsu pirmais nopietnais pirkums.
-          Kā tad, kā tad!- piebalsoja Čāpstiņš un Vendija.
-           Tikai mēs iesim nevis uz lielveikalu, bet uzsuperīgāko tirgu visā apkārtnē. Omīte vienmēr mani sūta tieši uz turieni, jo tur var nopirkt garšīgākos augļus un dārzeņus visā pilsētiņā. Un tad mēs varētu iet nopeldēties un nobaudīt pirkumu vērojot saulrietu. Šeit, Priežkāpijā tie mēdz būt īpaši skaisti! – nopriecājās Vendija.
Pieaugušie piekrītoši pamāja ar galvu.
-          Mēs labprāt pievienotos jums... – iesāka Bernards – Taču tūlīt rādīs ikgadejo pasaules futbola cempionāta tiešradi...
-          Un mēs ar draudzenēm labprāt patērzētu lodžijā... – turpināja Bertī. Tā katrs sev bija atradis vakara nodarbi, un, kad darbarīki bija nolikti atpakaļ šķunītī, rūķēni kāpa augšup pa kāpnēm uz savām istabām:
-          Pārģērbsimies peldēšanai, paņemsim maku un tiksimies lejā! – attrauca Pļāpiņš un aiz rūķēniem noklaudzēja istabu durvis.
Izgājuši pa vārtiņiem, rūķēni pa Kāpu ielu devās pastaigā pa pilsētu. Mugursomā Pļāpiņš bija paņēmis līdz pelddvieļus, piepūšamos matračus, fotoaparātu skaistām bildēm, un protams, nazi kokosrieksta sagriešanai, karotītes un šķīvīšus, kurus līdzi bija iedevusi Vendijas omīte.
Tirgus atradās pāris kvartālu tālāk Ziedkāpostu ielā nama, kas triju krāsu dēl tika devēts “Trīs brāļi” pirmajā stāvā. Tur bija izveidotas īpašas nojumes, lai pasargātu preces no saules karstuma un iespējamajiem nokrišņiem. Tāpat vairākus produktus no dārzeņiem un augļiem kā mērces, ievārījumus, džemus, biezeņus, zupas un konservus varēja izvēlēties plašā izvēlē namu iekštelpās. Čāpstiņš un Pļāpiņš muti ieplētuši vērās neparastajā ainavā.

Visapkārt bija neskaitāmu ļaužu bari. Bērni, ģimenes ar bērniem un mājdzīvniekiem, viens zēns bija pat ieradies ar pieradinātu mājas jūraszirdziņu. Cits stūma savu mazo māsu vai brāli ratiņos. Kāda meitene ar mammu sapirkusi dažādus gardumus, stūma tos ceļojuma cemodānā uz ritentiņiem. Uz nojumju saulē iekarsušajiem jumtiņiem ikdienu baudīja kaķi un putni, pat viena vāvere bija manāma. Garām aizjoza zēns, kurš bagāžas ratiņos stūma dažādas kastes. Uz vienas no tām bija maza koka mājiņa.
Sagaidījuši savu rindu, rūķēni pieklājīgi palūdza vienu kokosriekstu, pāris banānu un apelsīnus. Pārdevējs, sirms kungs ar brillītēm, apvaicājās, kā iet omītei. Saņēmis iepriecinošu ziņu, ka labi un oranžērija šodien ir piestādīta, iesaiņoja bērnu pirkumus un izdeva naudas atlikumu, ko Pļāpiņš ielika savā makā.
Atvadījušies no pārdevēja, viņi devās atpakaļ gar omītes māju, pagāja tai garām un pa laipiņu uzkāpa priežu ieskautajā kāpu zonā.No kalnainās piejūras kāpu zonas pavērās burvīgs skats uz viegli šalcošo jūru. Saulīte palēnām tuvojās jūras horizontam. Pludmalē bija salasījušies daudz ļaužu. Vieni baudīja vakaru izgūlušies pludmalē, citi piekopa aktīvāku dzīvesveidu un bija devušies vakara izbraucienā ar divriteni. Kāda dāma vērās jūrā no augšas, līdzi paņēmusi tālskati.

Atraduši kādu brīvu vietiņu pludmalē rūķēni iekārtojās uz līdz paņemtās pludmales segas. Atstājuši virsdrēbes, jautri smejoties bērni skriešus metās veldzējošajā ūdenī.
Pļāpiņš izskrēja no ūdens un piepūta līdzi paņēmtos peldriņķus. Tad visi izbaudīja jaukos vakara vilnīšus. Kārtīgi izņēmušies pa ūdeni, rūķēni noslaucījās dvieļos un izņēma no iepirkumu maisiņa nopirktos augļus. Vendija ar zēnu palīdzību izveidoja kokosriekstā caurumu. Ar līdzi paņemtajām karotītēm rūķēni kāri baudīja gardo sulu un uzkoda gabaliņu banāna un nolobīja apelsīnam mizu. Tā čalojot par aizvadīto dienu, palēnām saule devās uz rietu. Tās stari veidoja sarkani dzeltenu ūdens nokrāsu. Pļāpiņš ieslēdza fotoaparātu un draugi uzņēma pāris bildes.




      -          Cik piesātināta bijusi šī diena! – noteica Vendija.
-          Jā... turpināja Pļāpiņš. Es iestādīju īstu palmu. Un iepirkos pasakainākajā tirgū pasaulē!
-          Un tagad vērojam pasakaināko saulrietu pasaulē un dzeram garšīgāko kokosriekstu sulu pasaulē! – nobeidza Čāpstiņš.
-          Cik gan maz vajag īstai laimei! – visi kopīgi iesaucās!
Tagad saule varēja mierīgi norietēt. Un to viņa arī darīja, pazustdama Šalku jūras dzidrajos ūdeņos. Tad draugi salika visu pārpalikušo maisiņā un segu ar dvieļiem Pļāpiņa mugursomā. Ar pēdējo saulstaru paliekām Čāpstiņš, Pļāpiņš un Vendija atstāja pludmali un devās mājup. Aiz viņiem noklaudzēja vārtiņi.
Omīte bija pagalmā un draudzenes jautri atkal pamāja bērniem:
-          Kāds saulriets? – viņas apjautājās?
-          Labāks nemēdz būt! – jūsmoja Čāpstiņš.
-          Pludmalē kā ierasts daudz cilvēku – turpināja Vendija.
-          Ūdens bija silts – nobeidza Pļāpiņš.
-          Vai kādu dienu varēs izbraukt līkumiņu uz kāda no jūsu motocikliem? – apvaicājās Pļāpiņš?
-         Noteikti! - attrauca omīte. – Mēs tieši sarunājām nākamajā nedēļas nogalē nelielu izbraucienu pa pilsētiņu. Būs Priežkāpijas svētki ar ikgadējo vietējo gājienu un motobaikeru parādi.
-    Bet šovakar mēs tad dosimies mājup! – noteica motociklu braucējas un iedarbināja savus braucamrīkus.
Neparasti klusais vakara miers tika pārtraukts. Bet tas bija patīkama rūkoņa, gaidpilna. Gaidot nākamo dienu un kārtējos piedzīvojumus Priežkāpijā. Vārti aizvērās un motorūkoņa pamazām attālinājās, līdz apklusa pavisam.
Rūķēni, ieturējuši vakariņas ar Bertī garšīgajiem gaļas pīrādziņiem un kefīru, ierušinājās zem segas.

-          Pļāpiņ, vai tu jau guli? – ievaicājās Čāpstiņš.
-          Es domāju.
-          Par ko?
-          Par lieliski pavadīto dienu!
-          Es arī. Tas vēl ir tikai sākums. Neprastākie notikumi vēl tikai priekšā.
-          Tieši tā, brāl! Saldus sapņus, ar labu nakti!

-          Ar labu nakti, Pļāpiņ!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru